Kolik
Kolik
Kolik hos spædbørn er et almindeligt fænomen, hvor barnet skriger eller er meget uroligt i lange perioder, typisk mere end tre timer om dagen, tre dage om ugen og i tre uger eller længere ofte uden nogen åbenlys medicinsk årsag.
Kolik starter typisk når barnet er 2-3 uger gammelt. Det er normalt, at man kan have et helt roligt barn de første 2-3 uger efter fødslen og herefter starter gråden pludselig. Gråden topper omkring 6 ugers alderen og stopper når barnet er 3-4 måneder hos over 90% (3-måneders kolik).
Symptomerne på kolik hos baby er hyppige og langvarige skrigeture. Derudover kan baby vise tegn på ubehag som kommer til udtryk som:
- Barnet trækker benene op og krummer sig sammen
- Luft i maven, bøvsen og gylpen
- Forstyrret søvn, hvor barnet f.eks. sover uroligt eller vågner ofte
- Gråden starter sen eftermiddag eller tidlig aften
- Barnet trøstes kun kortvarigt med sut, mad eller bevægelse
- Barnet vil hele tiden være på armen af forældrene
Råd til at skabe ro hos det grædende barn
- Giv dit barn ro og tryghed ved at svøbe det eller bære det i en slynge tæt på kroppen. Se evt. instruktion på YouTube. Giv baby sut, tal beroligende og bevæg din krop i rolige 8-taller, mens du vipper let op og ned. Sid evt. på en stor træningsbold og vip op og ned på den.
- Brug ”white noise” til at skabe ro hos dit grædende barn. Lydene minder om lyden i livmoderen der er skabt af hjerteslaget og blodkarrenes brusen. Du kan finde forskellige beroligende lyde på din telefon.
- Hud til hud kontakt beroliger barnets nervesystem.
- Hvis du mistænker, at dit barn har fordøjelsesproblemer, så kan du starte med at give et tilskud af mælkesyrebakterier (probiotika). Du kan også overveje at fjerne mælk og mælkeprodukter fra kosten for at se, om dit barn kunne have en intolerance overfor mælkeprotein.
- Det er også værd at overveje, om dit barn kunne være sensitivt og derfor tager flere indtryk ind end det kan håndtere. Måske oplever du, at dit barn reagerer med gråd efter at I har været ude i andre omgivelser eller blandt nye mennesker? Overvej at skærme dit barn lidt, så det får færre nye indtryk. Det gælder både nye omgivelser, mennesker dit barn ikke kender så godt samt for mange indtryk fra forskelligt legetøj (antal, farver og lyd).
Hvordan osteopati kan hjælpe spædbørn med kolik
- Forbedret fordøjelse: Osteopater kan arbejde med barnets mave og tarmområde for at forbedre blodcirkulationen og hjælpe med at lette eventuelle blokeringer eller spændinger i fordøjelsessystemet.
- Afspænding af muskler: Mange spædbørn med kolik har spændinger i nakke, ryg eller mave, som kan forårsage ubehag. Osteopater bruger blide teknikker for at lindre muskelspændinger og skabe mere komfort for barnet.
- Nervesystemets funktion: Osteopater arbejder også med at sikre, at nervesystemet fungerer optimalt. Spændinger i muskler og led kan påvirke nervebanerne, og behandling kan hjælpe med at genoprette balance og funktion.
- Bedre søvn og afslapning: Osteopatisk behandling kan fremme afslapning og reducere stress, hvilket kan hjælpe barnet med at få bedre søvn og føle sig mindre ængstelig.
Er osteopati sikkert for spædbørn?
Ja, osteopati er generelt betragtet som sikker, når den udføres af en erfaren og kvalificeret osteopat med erfaring i behandling af spædbørn. Behandlingen er meget blid og ikke invasiv. Det er dog altid en god idé at konsultere med en børnelæge eller en sundhedsfaglig person, før man påbegynder osteopatisk behandling, hvis barnet har andre medicinske tilstande.
Hvad kan forældre forvente?
Behandlingen vil typisk være meget kort (ca. 20-30 minutter), og spædbørn vil generelt ikke opleve smerte under behandlingen. Nogle forældre bemærker en forbedring efter få behandlinger, mens andre kan have brug for flere sessioner. Det er vigtigt at være tålmodig, da der ikke nødvendigvis er en øjeblikkelig løsning.
Det er dog værd at bemærke, at osteopati ikke nødvendigvis er en “mirakelkur” for kolik, og det kan være nødvendigt at kombinere behandlingen med andre tilgange, som for eksempel kostændringer eller ændringer i barnets plejerutiner.
På Osteopati Klinikken i Kolding modtager du undersøgelse og behandling af Lisbeth Hove Vestergaard, der er autoriseret osteopat og fysioterapeut. Lisbeth har en diplomuddannelse i osteopatisk behandling af babyer, børn og gravide og har desuden taget mange kurser indenfor det pædiatriske område.
Lisbeth Hove Vestergaard
Autoriseret Osteopat DO MRO.DK, Fysioterapeut Pt. Bsc., DO i Osteopatisk Pædiatri DPO
Klinikejer Osteopatiklinikken i Kolding